Alles op Water

Exclusieve verkoop in Nederland van de Free Wheeling!
Kijk hier voor een leuk filmpje:

aanbieding: nu € 75,-

in plaats van € 159,-. Inclusief verzending in Nederland!

Schade claimen

Is het verstandig om schade aan je auto te claimen?

‘Wat zijn de gevolgen voor de premie van mijn autoverzekering als ik (zelf) schade hebt gereden?’ Dit is een van de meestgestelde vragen van automobilisten bij schade. Niet iedere schade heeft gelukkig direct gevolgen voor de premie van je verzekering. Wanneer een andere betrokkene aansprakelijk is, gaat de premie meestal niet omhoog.

Is de dader onbekend, is de schade veroorzaakt door externe factoren, of ben je zelf tegen een paaltje aangereden? Dan is de kans groot dat je premie wel zal stijgen. In dit artikel nemen we de verschillende soorten verzekeringen door en de mogelijke gevolgen voor je premie in geval van een schadeclaim.

WA-verzekering

Ben je standaard WA-verzekerd? Dan ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je auto veroorzaakt bij een ander. Jouw verzekeraar zal in dit geval de schade kosten vergoeden die de tegenpartij indient.

Als jij schade veroorzaakt, heeft dit een direct effect op je schadevrije jaren. Afhankelijk van de verzekeraar zakken je schadevrije jaren met een bepaald aantal, waardoor je terugvalt op de bonus-malusladder. Hierdoor krijg je minder of zelfs geen korting meer op de verzekeringspremie en zal je dus meer gaan betalen voor je autoverzekering. Je autoverzekering berekenen kan verstandig zijn in dit geval.

Schade met een WA+ verzekering

Met een WA+ verzekering ben je, naast schade bij anderen, ook verzekerd tegen bepaalde schade aan je eigen auto, zoals ruitschade of diefstal. Ook schade als gevolg van weersomstandigheden valt meestal onder de beperkte cascodekking die vaak bij een WA+ verzekering hoort. Het claimen van deze schade heeft zelden invloed op de premie. In het geval van vandalisme, waarbij de dader onbekend is, is dekking bijna altijd uitgesloten binnen de WA+ verzekering. Dit is een heel vervelende situatie.

Allrisk verzekering

De schade aan je auto is vrijwel altijd gedekt als je allrisk bent verzekerd. Heb je schade waarbij een ander schuldig is? Dan wordt dit via de WA-verzekering van de tegenpartij geregeld en heeft het geen invloed op jouw premie.

Ben je tegen een stoeprandje gereden? Dan gaat je premie wel omhoog. Bedenk dus voor jezelf of je deze schade wilt claimen. Het is belangrijk om autoverzekeringen te vergelijken op welke dekkingen onder je verzekering vallen en welke zijn uitgesloten. In sommige gevallen is het namelijk voordeliger om de schade op eigen rekening te herstellen dan om aanspraak te maken op je verzekering.